Sivut

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Tehopäivä ja koiran kuulumiset

Heips!

Tänään oli oikein mukava ja tehokas päivä vaikka näin itse sanonkin. Kai sitä saa hehkuttaa silloin kun siihen joskus on aihetta :)

Aloitin päivän tunnin pyöräilylenkillä kahdeksan aikaan. Ei ollut vielä liian kuuma. Viikon treenit on muuten jäänet kyllä yhteen juoksulenkkiin ja koiran ulkoilutukseen mikä muuten nyt siirtyi pannaan myöhemmin selviävän syyn vuoksi. Tein pyörälenkin matkalla taas myös roskis löytöjä. Myöhemmin päivällä löytyi vielä toiselta molokilta lisää, isoja eläintietokirjoja sillä kertaa. Pikkusisko halusi ne itselleen.


Miksei sireenit voi kukkia koko kesää? Ihanan näköistä ja tuoksuista pihalla.
Ja tulee ihanasti myös makuuhuoneeseen kun ikkunat auki :)


Loppupäivä meni ruoanlaiton, auringosta nautiskelun ja pihanlaiton merkeissä. Päivällä grillattiin porukalla BBQ - porsaan pihvejä, maissia ja chorizo makkaraa. Lisukkeena kreikkalaista salaattia basilikalla ja ruohosipulilla höystettynä :) Nams!


Aivan ihana ilma. Lämmintä piisasi :) 

 
Jotkut valittaa kuumuutta, mutta mitä hittoa? Ekaks valitetaan et on niin kylmä, sitten kun tulee helle niin valitetaan siitä? Minä ainakin nautin ja kerrankin tuntuu talvi-ihmisenä oikein EXTRA ihanalta kun tuli kesä! Toivottavasti nämä ilmat jatkuu koko kesän :)

Tuossa edellisessä kuvassa jo näkyykin tuo uusi istutus isossa ruukussa. Omaa laiskuuttani en suojannut siihen viime keväänä istuttamiani ruusuja, ja ne kuolivat talvella. Muurahaiset olivat vallanneet sillä välin koko ruukun. Tänään vaihdoin siihen sitten uudet mullat ja käytiin puutarhalla ostamassa parit kukkaset. Tuohon kiinan neilikkaa ja mikä tuo pitkä punerva kasvi mahtoikaan olla, sekä kukkapenkkiin ahkeraliisoja. Ne näyttävät tosin vielä aika orvoilta, mutta toivottavasti pian kasvavat niin kehtaa ehkä niistäkin ottaa kuvan.





Nyt siirrytään sitten koiran kuulumisiin! Käytiin siis perjantaina koiran kanssa taas pieneläinklinikalla tassuja vaivanneen voimakkaan kutinan vuoksi. Pestiin viime sunnuntaista keskiviikkoon Malaseb lääkeshamppoolla, mutta se ei auttanut ja onneksi varasin perjantaille sen ajan. Sillä torstain ja perjantain aikana kun en ollut tassuihin enempää kurkkinut olivat ne ehtineet mennä vielä huonompaan jamaan. Olivat auenneet haavoille :(

Allergioihin erikoistunut lääkäri vastoin odotuksiani sanoi, ettei tämä vaikuta ollenkaan tyypilliseltä allergikolta, vaan epäilee stressiä tms. laukaisevaa tekijää. Teippinäyte osoitti, että kyseessä on bakteeritulehdus. Koiran tassuissa pesii normaalistikin tietty kanta bakteereja ja nyt ne olivat ottaneet ylivallan. Voi kuulema olla esim. leikkauksen aiheuttaman stressin tms. syytä.

Nyt kestää arviolta noin kaksiviikkoa saada tassujen haavaumat & iho kuntoon. Eläinlääkärin mukaan iho on niin hidas paranemaan ja ymmärtäähän sen. Tassujen pohja kun on vielä niin poimuinen.

Siihen saakka olisi välttettävä tyystin hiekalla ja asfaltilla liikkumista. Tassuja hoidetaan kaksi kertaa päivässä puhdistamalla ne laimennetulla betadine antiseptilla jonka jälkeen ne kuivataan. Tämän jälkeen pohjiin levitetään vuoro kerroin antibioottirasvaa / bacibact puuteria.

Kunhan haavaumat tuosta paranevat, betadine pesun tilalle tulee Virbacin Pyoderm shamppoolla pesu. Sitä käytetään samalla tapaa kuin Malasebia, eli annetaan vaikuttaa n. 5 min. ennen huuhtelua. Lisäksi koiralla on taas kahden viikon antibiootti kuuri. Juuri kun edellinen steriloinnin takia syöty loppui maanantaina. Myös kaulurin käyttö jatkuu ettei koira pääse syömään tassujaan. Tämä on aika ärsyttävää, mutta eipä juuri vaihtoehtoja ole. Tuntuu inhottavalta kun koira törttöilee sen kanssa ja tuntuu, että sitäkin varmaan sattuu kun menee kovin jotain pään ja tulee äkkipysäys. No, ohi meneväähän tämä on. Kohta voidaan pistää koko härveli johonkin jemmaan ja toivottavasti ei tarvii kaivaa enää ikinä esille :) Tuon antibiootti kuurin takia myös päivittäinen korvien huuhtelu / puhdistus Malacetic korvapuhdisteella jatkuu, joten kyllä tässä muistettavaa ja huollettavaa riittää :)

Ihmetys oli suuri, kun eläinlääkäri sanoi meidän voivan mennä uimaan nurmikolla leikkimisen lisäksi, jotta saadaan purettua energiaa kun normaali lenkit eivät tule kysymykseen. Itse en olisi vielä uskaltanut viedä kun leikkauksesta on vasta kaksi viikkoa, mutta hän tarkisti haavan ja sanoi, että hyvin voitte mennä. En kyllä vielä uskaltautunut viemään. Katsotaan jos alkavalla viikolla jo uskaltauduttaisiin. Odotan niin, että aika menis pian ja nuo tassut tulee kuntoon. Päästään sitten taas lenkeille ja tekemään kaikkea kivaa.
Uskaltaisitko sinä viedä uimaan minkälaisen varoajan jälkeen?

Vaikka tämä koko rumba onkin vähän ikävä asia, niin todella positiivista on se, että mentiin heti lääkäriin ja ettei tämä ole allergista. Lääkärin mukaan ongelmien ei pitäisi jatkua kunhan laukaiseva tekijä ei koiran elämässä pysy mukana. Oli muutenkin erittäin luottavainen vanhojenkin ongelmien poistumiseen / vähenemiseen nyt kun koira on steriloitu.

Yksi pohtimista aiheuttanut juttu oli, kun allergia eläinlääkäri ihmetteli steriloinnin ajankohtaa. Eli meillä oli vielä valeraskaus päällä. Itse en ajatellut asiaa muutoin kuin nisien kannalta. Ja mainitsin kyllä asiasta. Aikaa varatessani ei kukaan kyseenalaistanut asiaa ja lääkäri mainitessani maidon tuotannosta tarkisti vain, ettei nisät ole turvoksissa. Eivätkä ne olleet kuulema niin, ettei voisi leikata. Kuitenkin on kuulema olemassa teoria jonka mukaan valeraskauden oireet voivat jäädä päälle jos narttu leikataan sen aikana.

Netistä löytyi kuitenkin tietoa, jonka mukaan eläinlääkäri kertoi seuraavaa: ainoa tapa päästä kiusallisista valeraskauksista eroon on steriloida narttu. Leikkaus voidaan suorittaa vasta kun kaikki valeraskauteen liittyvät oireet ovat loppuneet, koska kesken valeraskauden leikatuilla koirilla valeraskausoireet voivat jatkua useiden viikkojen ajan leikkaukseen liittyvän hormonimuutoksen vuoksi. Lähde: eläinlääkäriin.fi koiran valeraskaus

Aion viikolla soittaa ja kysyä vielä asiaa. Sen verran se jäi vaivaamaan ja kismittää ettei kukaan maininnut asiasta ennen leikkausta. Huojentavaa kuitenkin on jos tuohon artikkeliin voi luottaa ja tuo mahdollinen ongelma on ohi menevä. En osaa näiden muiden vaivojen lisäksi sanoa, mutta mielestäni varsinaisia valeraskaus oireita ei ole enää havaittavissa. Mietin kuitenkin tassujen yhteyttä tuohon asiaan. Sillä hormonien aiheuttaman stressin vuoksihan meillä todennäköisesti on juoksujen ja valeraskauksien aikaan puhjennut myös ne hiivatulehdukset korviin. Miksei siis myös tämän hetkisellä vaivalla olisi joku yhteys tuohon asiaan.

Laitan nyt vielä kuvan toipumisen varrelta. Eli silloin kun otettiin haavalappu pois koiran massu näytti tältä:


Haava oli aika siisti! Hyvä näin.


Nyt se on jo hyvin parantunut ja lääkärikin kehui, että on siisti ja oikeastaan kokonaan ummessa. Karvakin alkaa pikkuhiljaa kasvaa takaisin. Koira voi vaivoistaan huolimatta siis hyvin. Nätisti antaa hoitaa itsensä. Huolto toimenpiteiden aikana vähän stressaa ja kaulurin kanssa vaikuttaa apealta, mutta muuten on oma itsensä ja pihalla huomaa, että virtaa todellakin riittää. Ei tarvita kuin pieni innostus ja hepuli on valmis :) Onneksi meillä on nurmikkoa missä voi vähän temmeltää noista kipeistä tassuista huolimatta.


Tämäkin on jo vanhempi kuva. Leikkauksen jälkeen viikonloppuna mentiin jo metsään
hihnassa. Mutta väsymys vaivasi vielä selvästi.


Saunassa käynnin jälkeen alkaa aika lailla väsyttää, joten sori kirjoitusvirheistä. En nyt kerkeä tarkistelemaan tekstiä sen enempää ja sen varmasti huomannee :)

Hyvää yötä! Good night! God natt! Wu wuff! ;)






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti